De Hololens: een bril waarmee virtuele beelden worden geprojecteerd op de brilglazen om vakmanschap op afstand te leren.

Vakmanschap op afstand

Categorie:

Organisatie: Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Waterschap De Brabantse Delta

Een junior operator die sneller kan starten met de waakdienst op een zuivering omdat hij eenvoudig, handenvrij en snel hulp kan inschakelen van een senior medewerker op afstand. Een besturingstechnicus die veel unieke expertise heeft, maar niet overal tegelijkertijd kan zijn en met deze bril wel min of meer. Een leverancier die snel mee kan kijken bij een vraag of storing en daarmee een hele rit bespaart. Het kan allemaal dankzij Remote Assist in combinatie met de Hololens.  De Hololens is een ‘augmented reality headset’, een bril waarmee virtuele beelden worden geprojecteerd op de brilglazen. Door de transparante glazen van de bril zie je gewoon de werkelijke wereld om je heen, terwijl hier 3D-elementen (hologrammen, vandaar de naam ‘Hololens’) aan worden toegevoegd door een computer.

Nu iedereen gewend geraakt is in het gebruik van Teams, is het opzetten van een call naar een Hololens kinderspel geworden en kan men dus real-time meekijken met de persoon op locatie.
Via Teams kan men eenvoudig annotaties projecteren op de bril. Denk aan een pijltje richting een object of het omcirkelen van een asset, zodat men eenvoudig iets kan aanwijzen.
De medewerker die de bril op heeft kan bovendien handenvrij werken, deze eventueel ook via de stem bedienen en ondervindt dus alleen profijt van de bril.

Onder het motto “Groots denken, klein beginnen” zijn we begonnen met Remote Assist. Vanuit daar zullen we verder gaan door het beschikbaar maken van handleidingen en instructievideo’s via de bril, maar ook het visualiseren van de digital twin van de zuivering op de bril. Denk hierbij aan het visualiseren van de metingen en werkbonnen wanneer men naar een bepaalde asset kijkt.